Üdvözöljük a pecsétes tégla gyűjtők fórumán. Registráció>>>      Vitajte na stránke zberateľov starých značkovaných tehál. Zaregistrovať sa>>>   

Tehla ISKOM

Zoznam tehál vyrobených alebo nájdených na Slovensku
Pravidlá fóra
Pre každú tehlu vytvorte novú tému!
Ak máte nejaké údaje o niektorej tehle doplňte ich do témy.
Ak vlastníte iný variant niektorej tehly môžete pridat jej fotografiu.

Tehla ISKOM

Poslaťod Vlado TY » Sob Jún 05, 2021 11:16 pm

Tehla ISKOM: rozmer: 150*215*40 mm, miesto nálezu: rekonštrukcia kostola v Okoličnom, miestna časť L.Mikuláša. Trochu histórie: v roku 1813 bola zatiaľ najväčšia povodeň za 500 rokov na rieke Váh -v Liptovskej župe zahynulo 243 ľudí- a vtedy bola narušená aj statika kostola.Počas tejto povodne voda zaplavila kostol a aj krypty v kostole,spadla časť cca 40 % gotickej klenby. Túto klenbu v roku 1920 opravovali,čo potvrdzuje aj teraz nájdená listina uložená nad svorníkom klen-bových rebier. Z tohto obdobia resp.tejto opravy je aj tehla 150x215 mm, ktorej fotku prikladám.
Prílohy
ISKOM.jpg
ISKOM.jpg (222.72 KiB) Zobrazené 2137 krát
Naposledy upravil Vlado TY dňa Str Okt 06, 2021 10:14 am, celkovo upravené 3
Vlado TY

Medals: 1
Šedá stuha (1)
2 x
21 x

Re: Tehla ISKOM

Poslaťod vlado » Str Júl 14, 2021 4:50 am

Palec hore, zaujímavá tehla a pekný príbeh.
Vlado.
vlado

Šedá stuha (1)
0 x
15 x

Re: Tehla ISKOM

Poslaťod Vlado TY » Str Júl 14, 2021 9:45 pm

Ďakujem veľmi pekne. Komentár aj tehlu som dostal od známeho, ktorý tam pracoval na výskume. Okrem toho popisu mi poslal aj niekoľko záberov urobených pri archeologickom výskume kostola. Pri prezeraní a zväčšení niektorých fotografií, som zostal veľmi prekvapený z toho, čo som videl. Idem si to preveriť: rebrá gotických klenieb boli pravdepodobne robené z pálenej hliny- segmentov. Ak by to bola pravda, budem si "nárokovať" jeden kus. Je predpoklad, že sa budú meniť, alebo dopĺňať. Uvidím aká bude odpoveď. Nerobím si žiadne ilúzie, ale potešil by ma jeden taký diel, aj poškodený.
Vlado TY

Šedá stuha (1)
2 x
21 x

Späť na Katalóg slovenských tehál