Üdvözöljük a pecsétes tégla gyűjtők fórumán. Registráció>>>      Vitajte na stránke zberateľov starých značkovaných tehál. Zaregistrovať sa>>>   

Ako ste začali so zbieraním tehál?

Všetko možné na tehlovú tému.

Ako ste začali so zbieraním tehál?

Poslaťod Gapson » Štv Jan 05, 2012 5:56 pm

Každý sme nejako začínali so zbieraním tehál a možno by nebolo zlé napísať koho to ako "chytilo".

Ja som sa k tehlám dostal vlastne náhodou. V dedine máme starú pálenicu (vlastne už len komín), kde som zazrel prehrabávajúcich sa elektrikárov, ktorí nedaleko robili. Ked som zistil že hľadajú staré tehly, rozhodol som sa, že si aj ja zoberiem nejakú na pamiatku a zamurujem si ju do rodinného domu. To som ale zistil, že je tam niekoľko druhov a už som si odnášal domov približne 20ks. Pri pátraní o pôvode a výrobcovi tehál som zistil, že v skutočnosti existujú tisíce rôznych tehál a odvtedy už len pozerám, kde je nejaká rozpadnutá budova, kde sú aké hromádky tehál a mojími spoločníkmi v aute sa stali kladivo, páčidlo a rukavice. :emb:
Gapson
Administrátor

Medals: 2
Šedá stuha (1) Zelená stuha (1)
64 x
12 x

Re: Ako ste začali so zbieraním tehál?

Poslaťod okbsukhoi » Sob Jan 18, 2014 8:08 pm

Zacal som podobne, pri stavbe domu ma oslovil sused, ze ci nechcem stare tehly na drobne domurovavacky a pod. Ked som sa nimi zacal prehrabavat tak som nasiel par s pismenami, proste oznacene. Len tak ma to zaujalo a neskor som si vsimol ze podobne sa valaju kade tade po dedine, hlavne pri budovach ktrore chatraju a pochadzaju z minuleho storocia. Tak som sa rozhodil ze si na murik zo starych tehal necham tie oznacene na vrch. Takto som ich par pouzil a zamuroval, nasledne som sa zacal zaujimat co tie pismena a znacenie znamena a objavil tuto stranku. V praci som objavil dalsie palety so starymi tehlami ...no a uz to slo...zacalo ma vsetko ohladom tehal zaujimat a ....ako sa hovori , sme doma :)

Za príspevok užívateľa okbsukhoi poďakoval užívateľ:
Gapson
okbsukhoi

0 x
1 x

Poslaťod Vlado TY » Ned Feb 02, 2014 8:51 am

Obdobne to začalo aj u mňa. Pred troma rokmi so začal prerábať dom.Síce bol starší a pri búraní častí domu - priečky , parapety,..nenašiel som žiadne tehly so značkami. Ale švagor mal jednu v garáži. Peknú, so znakom F & W. V kuchyni v múriku a v stĺpe mal ešte zopár tehál so značkami. Tú s o značkou "F & W" mi daroval a odvtedy som sa začal venovať tehlám, ktoré poznáme z tejto stránky. Tehly pribúdali zo skládok,búračiek, od známych. A bolo ich už pomerne dosť a zaberali aj dosť miesta. Zbieranie a hľadanie tehál som obmedzil na cca okres Topoľčany. Samozrejme, že sa nebránim aj iným. Postupne si robím aj svoj katalóg tehál. Sú tam uvedené rozmery,miesto nálezu, občas aj význam písmen (pokiaľ to viem zistiť). Začal som chodiť do archívu. A tu ma napadla aj myšlienka, že tie tehly ktosi vyrábal. Tak som začal pátrať aj o tehelniach dávno minulých, zbúraných. Postupne nachádzam malé "čriepky" tej dávnej skladačky. Tak mám ďalšieho koníčka, správne povedané koňa, naviac.

Za príspevok užívateľa Vlado TY poďakoval užívateľ:
Gapson
Vlado TY

Medals: 1
Šedá stuha (1)
2 x
21 x

Poslaťod ejco » Pon Aug 21, 2017 12:37 pm

Tehly s kolkami som vnímal už dávno, no nejako ma to "neoslovilo". Za ostatný čas som pri práci došiel k viacerým kolkovaným tehlám z pálfiovskej produkcie (CFP, CPI, CPI, CPJ) od prvej štvrtiny 19. storočia až po začiatok 20. storočia. Niekoľko som si zaobstaral. Podobne ako aj ostatní, pri demolácii starej murovanej pece (T.P., CECH) a pri zvážaní stavebnej sutiny zo zbúranej pajty (CPJ, SPD, SW) som získal ďalšie, ktoré som už z rúk nepustil. A teraz pochôdzkou po "chotári" nášho regiónu si všímam, že kolkované tehly sú takmer všade. Všade, kde je opadaná omietka alebo skládka stavebného materiálu z búračiek sa dá nájsť všeličo. Niečo je k dostatiu okamžite, niečo aspoň na dokumentáciu. ;)
ejco

0 x
0 x

Poslaťod Pete » Sob Júl 21, 2018 8:39 am

Na záhrade som robil hriadky, 3 kruhy po 180 tehál. Mama sa ma zrazu pýta, či viem že tie tehly majú 200 rokov a sú zberateľské :D takže mám v hriadke vyše 500 tehál, ale tie najkrajšie sú znakom hore v najvyššom rade, aby ich bolo pekne vidno. Je tam asi 25 rôznych typov tehál, pričom najviac ich je CPR, ISP, CGH, REIDNER UTODAI. Otázka znie: je to podľa vás hriech takto tie tehly použiť?

Obrázok
Pete

12 x
3 x

Poslaťod starky3 » Ned Júl 22, 2018 12:37 pm

Nedráždi - to už je viac ako hriech .Ja tiež , sem-tam tehlu zakomponujem do stavby , ale dám ju čelom značkou von. Prakticky si zničil a zabetónoval na veky kus našéj histórie . Veď na počítači si mal toľko krásnych príkladov použitia historickéj tehly.Máš múdru maminu , to si váž. Ešte otázka 1.Adresa stavby ? 2.Murované betónom alebo obyčajnou maltou ? 3.Pri stavbe sa nachádza nočné osvetlenie - prípadne preniká svetlo z verejného osvetlenia ? 4. Ten pes hryzie ?
starky3

1 x
8 x

Poslaťod Pete » Štv Júl 26, 2018 3:59 pm

Tie čo som dal do spodných radov, boli veľmi nekvalitné a poškodené, na horný rad značkou dohora som dal tie najkrajšie.

1,3,4 –chceš mi to prísť zváľať a odniesť si? :D
2- spojil som to klebrom, takže som to skôr zakonzervoval ako zničil :)
Pete

12 x
3 x

Poslaťod starky3 » Štv Júl 26, 2018 7:07 pm

Jasné Pete neber to osobne , písal som to skor ako recesiu a nechcem sa robiť doležitým , držím palce v ďalšom experimentovaní s tehlou.Na budúce dám pár fotiek s mojou budovatelskou tehlovou činnosťou.Zajtrá odchádzam na ,,čunder-stanovačku ,, Hodruša-Hámre , tak to tam pobehám po dedine a možno bude aj pár tehiel.(ak pravda neskončím v Konibare)

Za príspevok užívateľa starky3 poďakoval užívateľ:
Pete
starky3

1 x
8 x

Späť na Pokec o tehlách